Art Exhibition ” Inscape “
August 8, 2016
Art Works for All
January 30, 2017

ΤΡΙΑΝΤΑ ΟΚΤΩ ΟΨΕΙΣ-ΜΙΑ ΑΦΟΡΜΗ

Γκαλερί ΕΙΡΜΟΣ

Λεωφ. Νίκης 17, 54623 Θεσσαλονίκη

Τ +30 2310 278868 | +30 2310 222863

http://www.eirmosgallery.gr

Metamorfosis Gallery

Χρ. Σμύρνης 11, 54622 Θεσσαλονίκη

Τ +30 2310 264365

http://www.metamorfosisgallery.gr

Δε λτίο Τύπου

H Γκαλερί Ειρμός και η Αίθουσα Τέχνης Μεταμόρφωσις εγκαινιάζουν την Πέμπτη 18 Ιούνιου 2015, στις 8:00μ.μ., την έκθεση «τριάντα οκτώ όψεις-μία αφορμή» του Δεύτερου Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ..

Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 27 Ιουνίου 2015.

Το 2ο Εργαστήριο Ζωγραφικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και οι απόφοιτοί του, σε συνεργασία με την Γκαλερί Ειρμός και την Αίθουσα Τέχνης Μεταμόρφωσις προσκαλούν το κοινό σε μια ομαδική έκθεση-αναφορά στον Κυριάκο Μορταράκο, Καθηγητή και Διευθυντή του Εργαστηρίου.

Η διδασκαλία βεβαίως δεν παράγει Τέχνη, αλλά σαφώς παράγει καλλιτέχνες.

Η σχέση δασκάλου και μαθητή υπήρξε διαχρονικά σχέση εξουσίας και σπανιότερα επικοινωνίας, διαδικασία που συχνά επιβουλεύεται τους σκοπούς της. Συχνά αλλά ευτυχώς όχι πάντα, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει με την πρώτη ματιά, συμπέρασμα ανθεκτικό και στο επίμονο βλέμμα, στα έργα της έκθεσης φοιτητών και αποφοίτων του 2ου εργαστηρίου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Είναι φανερό ότι ο Κυριάκος Μορταράκος δεν μετέδιδε απλώς ένα δεδομένο δίδαγμα αλλά την ευεργετική εκείνη φλόγα, συντηρώντας παράλληλα τη δημιουργική ατμόσφαιρα, που επέτρεψε στους σπουδαστές του εργαστηρίου να παρουσιάσουν με τη βοήθειά του, αλλά χωρίς μια κανονιστική επιρροή από μέρους του, το καλλιτεχνικό τους όραμα, ελευθερώνοντας την δική τους οραματική ερμηνεία του κόσμου.

Η έκθεση βέβαια αυτή εκτός από αφιέρωμα στο δάσκαλο αλλά και αυτοτελές εικαστικό γεγονός, αποτελεί και συνέχεια της ίδιας της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Πυροδοτεί, πρώτη φορά για πολλούς συμμετέχοντες, ένα διάλογο με το κοινό, ανιχνεύοντας και μορφώνοντας εν τω μεταξύ κατά την οργάνωση και τη διάρκειά της, λειτουργικές επαγγελματικές νόρμες.

Τέλος, ως θεατές, ολοκληρώνοντας μια τεθλασμένη πορεία-αφήγηση μέσα από 38 εικόνες καλό είναι να περιηγηθούμε εκ νέου στους εκθεσιακούς χώρους έχοντας στο νου μας πως βλέπουμε στιγμές και ψηφίδες από το μέλλον γιατί οι αναζητήσεις των νέων καλλιτεχνών κυοφορούν την συνέχεια του πολιτισμού.

Δημήτρης Τόλης

Δεν είναι η μνήμη. Σκιά και Φως.

σιωπή πολύγλωσση και αγκαλιά μονάχα. Μάρκος Μέσκος, Ψιλόβροχο, ΧΙ, 2000.

Χρόνια είχα να ακούσω μαθητές να αποκαλούν με τόση έμφαση τον καθηγητή τους Δάσκαλο. Γιατί μάλλον ο Μορταράκος είναι περισσότερο ένας ιχνηλάτης του χώρου, του χρόνου, του τρόπου που οι ιδέες ενσαρκώνονται και  αποφεύγει  τις  κυρίαρχες  αναγνώσεις.  Με καθοδηγητικό  μίτο και  κεντρικό μέλημα την έλλογη πειθαρχημένη υπονόμευση των θεμελιωδών διακρίσεων που οργανώνουν τη σκέψη μας. Και η διδασκαλία του είναι μια πρακτική ανάγνωσης που εκκινεί το νήμα της σκέψης ,τη μνήμη, το βίωμα, την επιθυμία, τη γνώση.

Το 2ο Εργαστήριο Ζωγραφικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ έγινε ακόμα ένα εσωτερικό, ένα δωμάτιο, ένα σπίτι με παράθυρα που μπορούν να παραμείνουν σφαλισμένα και τυφλά, κλείνοντας τον κόσμο έξω, ως μια αντιπαράθεση της ψυχικής ασχήμιας των καιρών στην ευμορφία του κοινωνικού περιβάλλοντος. Μπορούν όμως να ανοίξουν και διάπλατα για να υπόσχονται το παραπέρα και είναι η ενότητα αυτή των αντιθέσεων, που δομεί την πραγματικότητα και την αλήθεια του εργαστηρίου του.

Λενιώ Παπαντωνοπούλου

Συμμετέχοντες:

Μορταράκος Κυριάκος, Αρβανίτη-Φλώρου Σοφία, Βάλλα Μαρία, Βασιλειάδης Γιάννης, Βάττη Κλειώ – Καραιωσήφογλου Εύη, Βέλλιου Κατερίνα, Βρανίτσα Κλειώ, Γαλαζούλα Μαρία, Δημητρίου Κωνσταντίνα, Δράκου Χριστίνα, Κάββουρα Χριστίνα, Καλτσίδου Άννη, Κατεβανίδης Γρηγόριος, Κεσίδου Φανή, Κιτσούκης Γεώργιος, Κόντου Ελισσάβετ, Κότσαλα  Κατερίνα, Κοτσώνη  Ελισσάβετ, Κράλλη Ευαγγελία, Λουλούδη Γιάννα, Μαυρίδου Ιφιγένεια, Μαυροειδή Βάντα, Μαυρουδή Αγάπη, Μπάρκα Ελένη, Μπόζη -Στεφούδη Δήμητρα, Μωυσίδης Γιάννης, Παπαχρήστου Πουλχερία, Παυλίδου Αικατερίνη, Πουγεράση Χριστιάνα, Σαμαρά Ήβη, Σαπιρίδου Ευφροσύνη, Σταυρακη Ευαγγελια, Στόικου Ελεάνα, Σχοινά Πόλυ, Τσιμήκα Αλεξία, Τσίνογλου Μιχαήλ, Τσιρίκα Αθηνά, Τσίτσελα Κατερίνα, Χαραλαμπίδου  Εύα.